.

De onzuivere huid

Vraag je je af waardoor jij een onzuivere huid hebt? Hier leggen we duidelijk uit wat acne en roodheid is en waardoor je een geïrriteerde huid kunt krijgen. Ook laten we weten hoe je er weer vanaf kunt komen.
.
.

 

Wat is acne ?

Acne is meer dan alleen puistjes. Er zijn veel soorten, gradaties en oorzaken van acne. Professionals gebruiken vaker de term acne, terwijl mensen die er last van hebben, vaker van puistjes spreken.

 

Een puistje is eigenlijk het zichtbare gevolg van een ontsteking aan de oppervlakte van de huid. Die ontsteking wordt veroorzaakt doordat de talg (ook wel sebum genoemd) niet snel genoeg de huid uit kan. Hoe meer talg er wordt aangemaakt, hoe lastiger deze op tijd de huid uit kan. De talg wordt aangemaakt door (meestal 2) talgklieren die zich naast het haarzakje bevinden. Onderin de talgklier bevinden zich bacteriën, de Propionibacterium acnes bacteriën. Omdat die talg met de bacteriën te lang in de huid blijven zitten, gaat het ontsteken.* De ontsteking vormt op een gegeven moment zoveel pus, dat deze aan de oppervlakte zichtbaar wordt als een puist(je).

 

Talg bevat van nature de bacterie Propionibacterium acnes. Toch heb je niet altijd en overal puistjes. Dat komt doordat er bijvoorbeeld in de pubertijd en rondom menstruatie hormoonwisselingen optreden. Bepaalde hormonen zijn in die tijd toegenomen en die hormonen zorgen ervoor dat er meer talg wordt aangemaakt. De huid kan die talg niet op tijd de huid weer uitwerken, dus de talg hoopt zich op, met de bacteriën, meestal in het haarzakje. Op een gegeven moment, terwijl die talg zich daar ophoopt, gaan de bacteriën daar een ontsteking veroorzaken.* De huid wordt omhoog gedrukt door de ontsteking met pus, totdat puistje door bovenste huidlaag heen breekt. Dan gaat puistje open.

*         
De Propionibacterium acnes produceert een stofje dat talg omzet in zogenaamde vrije vetzuren die de wand van de talgklieren ‘opvreten’. Hierdoor komen de vrije vetzuren in de bovenste huidlaag terecht. Omdat deze een schadelijke prikkel geven ontstaat er een ontstekingsreactie in deze bovenste huidlaag met pusvorming, beter bekend als puist(je).

Acne en Phitex® ClearUp
.

Toch zijn de talgkliertjes ook nodig, ze veroorzaken niet alleen puistjes. Talg is namelijk nodig voor een gehydrateerde huid. Talg verdeelt zich over de huid, zodat er een laagje over de huid ontstaat. Hierdoor kan vocht minder makkelijk verdampen uit de huid. Zo beschermt talg je tegen uitdroging van je huid.

Phitex® ClearUp  hydrateert de huid. Omdat de huid door Phitex® beter gehydrateerd is, is er minder talg nodig. Zo reguleert Phitex® de talgproductie. Hierdoor is er geen overdaad aan talg meer dat zich ophoopt onder de huid. Daarnaast doodt Phitex® slechte bacteriën, waaronder de Propionibacterium acnes die puistjes veroorzaakt. Tot slot verhoogt Phitex® ClearUp  de weerstand van de huid, waardoor de huid zelf de ontstekingen beter kan genezen. 

Hierboven zie je het resultaatfoto's van een 19-jarige vrouw die drie jaar lang last had van acne. Door haar kussen 3 maanden 1 keer per week in te sprayen met Phitex® ClearUp  is haar huid weer mooi geworden.

Zij heeft tijdens het gebruik van Phitex® ClearUp  geen andere producten of behandelingen gebruikt. Tijdens het gebruik is zij gewoon haar make-up blijven gebruiken zoals zij gewend was.Phitex® ClearUp  versterkt het natuurlijke beschermingsmechanisme van de huid waardoor deze in goede balans blijft en de weerstand wordt vergroot tegen schadelijke invloeden van buitenaf.Hierdoor wordt het risico op infecties door externe agentia in de acne-gevoelige huid verlaagd.

Daarnaast wordt de talgproductie verminderd door Phitex® ClearUp   zónder de huid uit te drogen, zoals dat wel vaak het geval is bij anti-acneproducten die alcohol of zuren bevatten. Omdat Phitex® ClearUp  alleen de werkstoffen in de huid brengt en geen vulstoffen zoals bij een crème, raakt de huid niet verstopt zodat overtollig talg makkelijk de huid uit kan.


.
.
.

Ga naar product

.
.
.

.
.
.
.

.

.
Roodheid


Roodheid van de huid kan verschillende oorzaken hebben. Bijna altijd zijn (kleine) ontstekingen of onzuiverheden de oorzaak van roodheid. In sommige gevallen is een (tijdelijke) overbelasting van huid de oorzaak van post-inflammatoir erytheem (roodheid).
Bijvoorbeeld na intensieve huidbehandelingen zoals fysieke of chemische peelings, laserbehandelingen, kleine esthetische ingrepen of na een periode van actieve acne.
.
.
Omdat de huid zich wil herstellen verwijden de bloedvaatjes zich. Dit is dan zichtbaar aan de oppervlakte als ‘roodheid’. Ook in het geval van acne of een geïrriteerde huid is dit vaak het geval.
.
.
De werkstoffen in Phitex® ClearUp  verhogen de natuurlijke weerstand van de huid, zonder de huid te irriteren. Hierdoor is het minder noodzakelijk dat de bloedvaatjes zich verwijden. Het gevolg is dat de roodheid aanzienlijk minder wordt.
.
.
Phitex® ClearUp  irriteert de huid niet. Phitex® ClearUp  is volledig vrij van huidverzwakkende stoffen zoals alcohol, kleur- en geurstoffen, propyleenglycol en parabenen.
.
.

.
.Ga naar product

.
.
.
.

.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.

.

.

Wat is een geïrriteerde huid?

Een geïrriteerde huid is een huid die te sterk geprikkeld wordt door bepaalde stoffen of invloeden van buitenaf, en daarop reageert de huid op een manier die als onaangenaam wordt ervaren. Deze reactie van de huid is zichtbaar door rode bultjes, schilfering, vochtblaasjes of vochtafscheiding en is meestal (vlekkerig) rood en kan iets gezwollen zijn. Omdat een geïrriteerde huid vaak jeukt, ontstaan er korstjes door het krabben aan de huid.
.
.
.

Wat zijn de oorzaken?
.
.
.
Er is een aantal oorzaken waardoor de huid geïrriteerd wordt. We zetten ze voor je op een rijtje:

 1. De meest voorkomende oorzaak is het gebruik van huidproducten waar irriterende en huidverzwakkende stoffen inzitten zoals: geurstoffen, alcohol, menthol, propyleen glycol of bijvoorbeeld parabenen. Dit zijn er slechts enkele en het volledige overzicht lees je binnenkort in ons blog.
 2. Een verstoring van de zuurgraad van de huid. De normale, gezonde zuurgraad van de huid heeft een pH-waarde van 5,3. Deze kan verstoord raken door het gebruik van zure producten, bijvoorbeeld producten met salicylzuur. De zuurgraad kan ook verstoord worden door basische (tegenovergestelde van zuur) producten, bijvoorbeeld zeep en shampoo.
 3. Stress
 4. Hormonale veranderingen
 5. Droge lucht
 6. Heet en lang douchen en vaak douchen of wassen
 7. Allergie voor bepaalde soorten voedsel of voor parabenen of geurstoffen

.
.
.
Cosmetica en een geïrriteerde huid
.

Zoals hierboven aangegeven is de meest voorkomende oorzaak van een geïrriteerde huid het gebruik van huidproducten waar huidverzwakkende of irriterende ingrediënten in zijn verwerkt.

Als de huid eenmaal verzwakt is, raakt deze daardoor sneller geïrriteerd. Daardoor ontstaat er weer meer jeuk en door het krabben raakt de (bovenste) beschermende huidlaag beschadigd waardoor de huid nog meer verzwakt, enzovoort. Omdat je huid steeds verder verzwakt is je huid ook nog eens extra vatbaar voor schimmels en bacteriën.

Ook kunnen kleur- en geurstoffen (parfum, fragrance, etherische oliën) en parabenen na een aantal maanden een allergie veroorzaken. Dit gaat heel geleidelijk en is daarom in het begin niet gelijk merkbaar. Het kan enkele maanden tot een jaar duren voordat deze allergie zich ontwikkeld heeft. Door deze opgebouwde allergie ontstaat een geïrriteerde huid. De geïrriteerde huid gaat jeuken en door het krabben raakt de huid verzwakt, met alle gevolgen van dien. Weet je niet zeker of het bij jou om een allergie gaat? Vraag het je huisarts.
.
.
.

Hoe kom je af van je geïrriteerde huid?
.

Eigenlijk is het antwoord eenvoudig. Door bovenstaande oorzaken zoveel mogelijk te vermijden help je je huid om zich weer te herstellen. De meest voorkomende oorzaak is het gebruik van huidproducten met irriterende of huidverzwakkende ingrediënten, zie boven. Als dit voor jou ook geldt, dan kun je binnen enkele weken weer een mooie huid hebben door te stoppen met huidproducten waar irriterende stoffen inzitten.

Daarnaast kan het gelijktijdig gebruik van Phitex® ClearUp  de weerstand van je huid weer een enorme boost geven.

Hierboven zie je een 22-jarige klant van ons. Zij had ongeveer twee jaar last van een geïrriteerde huid met jeuk. De huid is vlekkerig, rood, er is aan gekrabd. Vervolgens is de huid uitgedroogd. Zij is gestopt met de producten die zij gebruikte omdat daar huidverzwakkende ingrediënten inzaten, zoals Propylene Glycol, alcohol, parabenen en geurstoffen. Daarnaast heeft zij 3 maanden Phitex® ClearUp  gebruikt om haar huid weer sterker te maken. Hier zie je hoe de huid in 10-12 weken kan bijtrekken, terwijl ze er bijna twee jaar last van heeft gehad.

Phitex® ClearUp  is volledig vrij van huidverzwakkende stoffen en verhoogt juist de weerstand van de huid. Daardoor kan de geïrriteerde huid weer tot rust komen en sterker worden. De vlekkerigheid van de huid wordt minder, net als de jeuk en het krabben aan de huid.
.
.
.

Er jong uitzien
.

In het kader van er jong uitzien is het zo dat iemands leeftijd meer wordt geschat op basis van een gelijkmatige pigmentverdeling dan dat de leeftijd wordt geschat op de hoeveelheid rimpels die iemand heeft. Pigment is een sterkere indicator. Hoe egaler pigment verdeeld is, des te jonger wordt je geschat.

Ontstekinkjes geven na genezing bijna altijd een pigmentverschil, een pigment verschuiving. Door het wondje verdwijnt pigment op dat plekje, of wordt er juist extra pigment gevormd bij het genezen van dat wondje. Hierdoor raakt pigment in huid onregelmatig verdeeld en kunnen pigmentvlekken ontstaan, of zoals vaak gezegd, de egaliteit van de huid neemt af. Dit zie je niet gelijk want het komt na een aantal jaar pas naar de oppervlakte.
.
Door op tijd goed om te gaan met je geïrriteerde huid, kun je voorkomen dat onstekinkjes ten gevolge van krabben, pigmentatieverschillen geven. 

.
.
.
Ga naar product

 

 

.
.

.
.


.
.


Omdat Phitex® ClearUp  geen bijwerkingen heeft: 

 • Verzwakt het de geïrriteerde huid niet, en bouwt het geen allergieën op.
 • Zorgt het ervoor dat de natuurlijke zuurgraad van de huid in balans blijft. 
 • Bestrijdt het alleen de slechte bacteriën en laat de goede bacteriën intact.
 • Mag het gebruikt worden naast andere behandelingen en medicatiegebruik. 
 • Mag het ook gebruikt worden tijdens de zwangerschap en als je zwanger wilt worden.
 • Droogt het de huid niet uit en mag je tijdens het gebruik gewoon de zon in zoals je gewend bent. 
 • Kun je overdag gewoon make-up gebruiken zoals je gewend bent; het resultaat blijft even goed omdat het 's nachts al is opgenomen door de huid.
 • Geeft het geen vlekken op kleding.

.
.
.

Vrij van kleur- en geurstoffen

Deze ontbreken omdat zij op langere termijn de huid kunnen irriteren en verzwakken.
Ook kunnen deze stoffen op termijn een parfumallergie ontwikkelen. 
Kleur- en geurstoffen zijn onnodig belastend voor de huid.

Phitex® ClearUp  is van zichzelf kleurloos en geurloos. 
Phitex® ClearUp  geeft hierdoor geen vlekken en ontwikkelt geen allergieën. 
Dit is voldoende reden voor ons om geen kleur- en geurstoffen in het product te verwerken.
.

.

Vrij van alcoholen

Verschillende soorten alcohol worden vaak gebruikt in producten tegen acne omdat het bacteriën doodt. 
Helaas doodt alcohol niet alleen de bacteriën van de acne, maar ook de goede bacteriën van de huid. 
Hierdoor kan de huid geen gezonde weerstand meer kan opbouwen om te herstellen.

Hierdoor blijft het nodig om het product met alcohol te blijven gebruiken en wordt de huid steeds verder verzwakt. 
Daarnaast zijn veel soorten alcohol ook nog eens irriterend voor de huid en vooral voor de onzuivere huid. 

Alcohol in een anti-acneproduct droogt de huid uit en stimuleert daardoor juist de talgproductie. 
Omdat hierdoor de hoeveelheid talg in de huid toeneemt verergert juist de acne uiteindelijk.

Dit is de reden dat Phitex® ClearUp  volledig vrij is van elke vorm van alcohol.
.

.

Vrij van parabenen

Parabenen worden in veel producten toegepast als conserveermiddel en zijn zonder meer veilig in gebruik.
Toch is ervoor gekozen om geen parabenen te verwerken in Phitex® ClearUp
Dit heeft vooral te maken met allergene reacties die zich op termijn ontwikkelen op parabenen. 

Parabenen in een product voor de onzuivere huid is niet wenselijk omdat parabenen onnodig de gevoelige huid irriteren.

Dat maakt het logisch om te kiezen voor een ander conserveringsmiddel dat beter voor de huid is dan parabenen.
.

.

Vrij van salicylzuur

In veel anti-acneproducten en producten voor de onzuivere huid wordt salicylzuur gebruikt. 
Salicylzuur, maar ook veel andere zuren zijn helaas alleen optimaal werkzaam bij een pH lager dan 4. 

Een product met een pH lager dan 4 verstoort de natuurlijke zuurgraad van de huid (deze pH is 5,3). 
Hierdoor bouwt de huid minder goed een gezonde weerstand op om zich weer te kunnen herstellen.

Phitex® ClearUp  zorgt er niet alleen voor dat de onzuiverheden verminderen, maar zorgt er ook voor dat de huid zèlf weer sterker wordt. 
Dit komt omdat er is gekozen voor betere ingrediënten dan salicylzuur en daardoor heeft het product dezelfde pH als de huid.

Door de toepassing van peptiden en milde ingrediënten wordt de huid mooier en vooral sterker en gezonder.
.

.

Vrij van Propylene Glycol

Vooral voor de gevoelige huid geeft deze stof op termijn vaak irritatie.
Deze stof kan beter vermeden worden in producten voor huidbehandeling. 
Propylene Glycol wordt gemaakt uit de petrochemische stof Propylene Oxide.

Propanediol is een natuurlijk en goedwerkend alternatief en irriteert niet. 
Propanediol wordt volledig gewonnen uit maïs en is mild voor de gevoelige huid. 
In tegenstelling tot veel andere glycolen is Propanediol werkzaam bij een huidneutrale pH.

Vanuit onze visie op huidbehandeling is het daarom logisch om Propanediol te gebruiken in de formulering van Phitex® ClearUp.

.
.

.
.


.
.